Het meisje naast haar danst veel beter. Denk ik dit echt? Waarom beweegt ze haar armen nou zo raar? Hou op Roos. Thuis ging het van de week wel wat soepeler allemaal. Kappen nou!

Enigszins beduusd kijk ik door het raam naar de dansles van onze oudste dochter. Zes jaar is ze en ze heeft de grootste lol met Kids Dance. Thuis oefent ze dagelijks en zingend fietsen we elke zaterdagochtend naar de dansschool. Met een lach van oor tot oor komt ze altijd uit les. Precies zoals hoe het hoort te zijn. Waarom dan in hemelsnaam die rare gedachtes? Hoe meer ik ze probeer tegen te houden, hoe meer ze oppoppen. Belachelijk.

Heeft het ermee te maken dat je het beste wilt voor je kind? Is het een persoonlijke prestatiedruk? Perfectionisme? Natuurlijk merkt zij er niets van en ben ik vol lof en complimenten. Maar ik vind het toch wel raar. Als er iemand is die kinderen kind wil laten zijn, dan ben ik het wel. Zo min mogelijk verplichte clubjes, zo veel mogelijk spelen en doen waar ze zin in hebben. De kinderen mogen bij mij heel veel. Ja, ik durf best te zeggen dat ik een relaxte moeder ben. En zelf ben ik ook niet echt bezig met presteren of de beste willen zijn. Sterker nog, hoe minder ik uitblink (lees: opval), hoe beter. Waar komen dit soort rare gedachtes dan vandaan?

Natuurlijk wil je het beste voor je kind. Maar betekent dat ook, dat je kind de beste moet zijn? Ergens denk ik dat blijkbaar van wel. Je best ergens voor doen; ik ben ermee groot geworden. Meer dan je best… En daar is op zich niks mis mee natuurlijk. Maar bij de dansles van een kind van zes vind ik het niet horen. Daar gaat het om lol hebben, niks meer en niks minder. Het voelt ook een beetje Amerikaans aan: je kind laten presteren. Ik moet gelijk denken aan al zo’n beauty contest, waar kleine popjes van een jaar of vijf opgedirkt worden als een Barbie. Jak.

De volgende keer dat zulke rare gedachtes omhoog komen, verban ik ze en ga ik op zoek naar een kindje dat het slechter doet dan die van mij. Moet kunnen toch?

Oja, los van het waarom hoop ik natuurlijk dat veel meer moeders hier last van hebben… Say yes please 🙂

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly