.

Geschreven portret

Een geschreven portret is een persoonlijk verhaal. Dat kan een schets zijn in de vorm van één of twee pagina’s of een volledige leven in boekvorm. Een portret van je vader, echtgenoot, collega of jezelf: het kan allemaal. Zomaar of juist voor een bijzondere gebeurtenis: een afscheid, nieuw leven of jubileum.

Hoe gaat het in z’n werk?

Dat ligt aan het soort portret. Ik maak voor verschillende mensen en verschillende gelegenheden een portret.

Het eindproduct: van poster tot boekje

Eerst een beeld van het eindproduct: dat kan een A5 boekje met harde kaft zijn, gevuld met tekst, citaten en mooie beelden. Het liefst werk ik met je eigen foto’s. Ook kunnen we een fotograaf inschakelen. Het boekje heeft ongeveer 70 pagina’s. Echt een naslagwerk dus. Per portret ontvang je standaard één boekje. Natuurlijk kan ik je (tegen een meerprijs) extra exemplaren of een digitaal boekje sturen.

Ook kun je denken aan een mooie poster op A1 formaat. Een geschreven portret over een bijzondere gebeurtenis in je leven, bijvoorbeeld. Als we trouwfoto’s aan de muur hangen, waarom dan niet een geschreven portret van een onvergetelijke gebeurtenis in je leven? 

Dan het soort portret

Stel, je wilt een portret van een geliefde: een intiem levensverhaal van een dierbare vastleggen op papier. Dat begint met een eerste oriënterende kennismaking. Ik kom altijd naar je toe en samen bepalen we wat precies de bedoeling is. Vervolgens spreken we de werkwijze af. Kun jij mij alles over de geliefde vertellen, wil je dat ik één persoon spreek of zijn er meer mensen die dat kunnen? Samen bepalen we met wie ik in gesprek ga. Vaak zijn dat meerdere interviews, soms wel van een paar uur lang. Na het eerste interview volgt vaak een tweede, derde en soms wel vierde gesprek. In de tussentijd ben ik al begonnen met schrijven. Na een aantal weken ontvangen de geïnterviewden het eerste concept-portret. Het allerbelangrijkste is namelijk dat diegene zich helemaal prettig voelt bij het verhaal dat we samen maken. Daarna start de vormgeving en het drukwerk. Samen met een hele fijne vormgever maak ik er een boekje van A5 formaat van.

Natuurlijk kun je ook je eigen verhaal laten portretteren. Daarmee maak je een levensloop voor jouw eigen dierbaren. Soms zit je hoofd vol met verhalen, maar krijg je het niet op papier. Ik help je daar met liefde mee. De aanpak is hetzelfde: in een oriënterend gesprek kijken we samen naar wat je precies voor ogen hebt. Hierna plannen we de interviews in. Doorgaans zijn dat drie of vier afspraken, van ongeveer 1,5 uur per keer. Na het laatste gesprek ontvang je van mij het concept-portret. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat jij je helemaal kunt vinden in wat ik heb geschreven. Vervolgens start ik met de vormgeving en productie van het boekje.

Dit zijn de meest uitgebreide en persoonlijke varianten. Neemt een collega afscheid of is er een jubileum? Ook dan heb je met een geschreven portret een prachtig cadeau in handen. De aanpak is vergelijkbaar. In de eerste oriënterende kennismaking bepalen we samen het doel en wie ik allemaal ga interviewen. In de tijd daarna benader ik de personen die een mooi beeld kunnen geven van de geportretteerde. Deze interviews verwerk ik en vervolgens ontvangen de geïnterviewden de conceptteksten. Hierna start het productieproces en maak ik er samen met de vormgever en drukker een fraai boekje van.

Een portret kan ook één of twee pagina’s beslaan, bijvoorbeeld voor in een personeelsblad of bedrijfsmagazine. Of in de vorm van een A1 poster: die geweldige jeugdherinnering voor thuis aan de muur. De oprichter van het bedrijf portretteren? Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden.

Prijs

De prijs is afhankelijk van de omvang van het portret. Gemiddeld ben ik twee uur in gesprek per interview (75 euro per uur). Een portret waarvoor ik drie interviews afneem kost ongeveer 1.900 euro (exlusief btw). Daarin zit: voorbespreken, interviewen, schrijven, correcties, vormgeving en de productie van het A5 boekje van ongeveer 70 pagina’s en met harde kaft. Wil je een poster van een geschreven portret of een pdf van twee pagina’s? Ga dan uit van ongeveer 500 euro (exclusief btw). Daarvoor krijg je een mooi vormgegeven portret dat je kunt plaatsen in bijvoorbeeld een magazine of op je website.

Alle prijzen zijn richtlijnen. Neem bij interesse contact met mij op en samen bespreken we de mogelijkheden. 

Laat je inspireren: een greep uit de mogelijkheden.

Een portret van oma in een mooi A5 boekje met harde kaft

Een portret van Jeroen op posterformaat

Hoe een kleine man groot werd: een portret van een zakenman in boekvorm

Spread voor in een magazine

Wat kan ik voor je doen?

Jij hebt jouw verhaal, ik heb mijn pen. Laten we er samen iets moois van maken.